Apelul arhiepiscopului Grigorie de Denver și Colorado către mitropolitul Teodor de Suzdal și către Sinodul Bisericii Autonome Ortodoxe Ruse (ROAC)

 28 februarie 2012

Noi, Sinodul Bisericii Ortodoxe Adevărate din America, vă salutăm în această perioadă al Marelui Post.

Ne-a părut rău să aflăm despre moartea mitropolitului. Fie ca Dumnezeu să miluiască sufletul său.

Cu ocazia celei de-a 40-a zi după moartea mitropolitului Valentin, considerăm că este momentul potrivit să vă cerem dumneavoastră și Sinodului dumneavoastră să ia în considerare corectarea numeroaselor și multiplelor acțiuni necanonice pe care mitropolitul Valentin le-a adoptat împotriva mea și a Bisericii din America.

Este foarte important ca Biserica din Rusia să corecteze aceste infracțiuni împotriva Sfintelor Canoane, pentru că acestea sunt legi ale lui Dumnezeu pe care am jurat că le vom respecta ca niște ierarhi. Având în vedere tot ce sa întâmplat cu ROAC după ce mitropolitul Valentin a comis aceste infracțiuni, ar trebui să reflectați asupra acestui trecut întunecat al istoriei și dorinței de a o corecta. Este fără îndoială datoria episcopilor noștri de a corecta orice nelegiuire în Biserică, care este în puterea noastră de a corecta, dacă nădăjduim să găsim milă în fața Scaunului de Judecată al lui Hristos.

Următoarele puncte sunt o listă a infracțiunilor care trebuie corectate:

1. Să recunoașteți faptul că mitropolitul Valentin nu avea jurisdicție canonică, imediată și personală asupra tuturor episcopilor și a eparhiilor lor. Aceasta este o inovație papală și nu are dreptul să intervină în eparhia mea, încălcând Sfintele Canoane; al 8-lea al celui de-al 3-lea Sinod Ecumenic, al 9-lea al Antiohiei, al 64-lea și al 67-lea din Cartagina.

2. Să recunoașteți că mitropolitul Valentin nu a avut dreptul să invoce Kniga Consistorium (Cartea Consistoriului) din Rusia, pentru a acționa ca Papă, deoarece contravine Canoanelor Bisericii și a fost condamnată această carte de Biserica Rusă sub Sfântul patriarh Tihon.

3. Să condamnați acțiunea mitropolitului Valentin de a fura necanonic pe părintele Andrei din eparhia și mănăstirea mea și a-l hirotoni episcop. El este un preot caterisit care continuă până astăzi să provoace scandal nu numai pentru Biserica voastră, ci și prin caracterul său personal. Hirotonirea sa ca episcop trebuie să fie recunoscută de dvs. și de ROAC drept invalidă, căci el este doar un simplu călugăr de când a fost caterisit pe drept și canonic.

4. Să condamnați acțiunea mitropolitului Valentin în distribuirea de acuzații ridicole și calomnioase împotriva mea, pe care mitropolitul a știut că sunt false, doar pentru a discredita persoana mea, acuzații de a-l mitui cu 40.000 de dolari la un moment dat și altă dată cu suma de 30.000 de dolari, acuzându-mă de fals și de încercarea de a fi episcopul Chinei!

5. Să recunoașteți faptul că ați primit în mod ilegal 180 de oameni haitieni și pe „preotul” lor în Biserică, fără să fi primit vreodată Sfântul Botez, introducând astfel o tradiție inacceptabilă în Biserica Ortodoxă, contrar Canoanelor.

6. Să recunoașteți că mitropolitul Valentin a încercat să-mi distrugă episcopia prin suspendarea și „retragerea” mea complet fără nicio cauză canonică.

7. Să recunoașteți că păstrarea părintelui Vladimir Șișkoff ca Administrator al Americii de Nord a fost o greșeală, când a fost demonstrat în mod evident de mărturia părintelui Dionisie McGowan și a părintelui Fotie Roseboro că el este un cripto-ciprianit, dând împărtășanie ecumeniștilor.

Acum este oportunitatea și timpul pentru a corecta toate greșelile de mai sus ale mitropolitului Valentin, la care ați participat din necunoștință. Aceasta este ocazia de a stabili drept și de a pune ROAC înapoi pe un parcurs bun de fidelitate față de Sfintele Canoane. Dacă s-ar putea realiza acest lucru, Bisericile noastre ar putea intra din nou în comuniune.

Vă implor să vă gândiți la ceea ce spun.

Cu dragoste întru Hristos, Mântuitorul nostru,

+ Arhiepiscopul Grigorie