Scrisorile arhimandritului Grigorie cu privire la ereziarhul Ciprian de Fili către mitropolitul Vitalie (1994)

Arhimandritul (viitorul arhiepiscop) Grigorie și mitropolitul Vitalie

Scrisoare de atenționare către mitr. Vitalie (7 iunie 1994)

Dragă Vlădica,

Hristos a înviat! Vă sărut mâna și vă cer binecuvântarea.

Iată ultimele știri din Grecia, referitoare la așa-zisul Mitropolit Ciprian de Fili, care este mistuit de dorința sa de a fi recunoscut de Biserica noastră Rusă [ROCOR].

Acesta tocmai a primit în Sinodul său un alt așa-zis „episcop” Hrisostom (Alemangos) din Sydney, Australia. El este un fost vechi-calendarist din Grecia care a fost hirotonit întru diaconie de către episcopul Kallist de Corint. A apostaziat de la Adevărata Biserică Vechi-Calendaristă din Grecia, s-a alăturat Bisericii nou-calendariste și a fost hirotonit din nou diacon de către Patriarhul Atenagoras. A fost hirotonit episcop de către episcopii ucraineni Serghie și Spiridon. Acest Spiridon a fost hirotonit de către episcopii autohirotoniți „Samosviatî” Grigorie și Ghenadie în Chicago. Acest Hrisostom dorea să fie afiliat la un Sinod din Grecia și a ales Sinodul lui Ciprian. O alegere foarte bună pentru el, deoarece Ciprian este interesat doar de cifre și primește pe toată lumea fără discernere și fără investigații.

Permiteți-mi să spun ceva despre ceilalți așa-ziși episcopi din „Sinodul”, sau circul lui Ciprian.

1) Hrisostom de Etna, California, care are o reputație pentru limbajul său vulgar și colegul său așa-zis preot, Acachie. Amândoi sunt niște blasfemiatori care au pus excremente de câine (HABO3) pe o farfurie, le-au amestecat cu ton și le-au condimentat cu piper. Hrisostom a binecuvântat acest amestec pe masa de la trapeză și a dat-o celor trei călugări rasofori ai săi (Nicolae, Iosif și Iuda) să o mănânce. Din cauza foamei, au mâncat totul, fără să știe ce era. După aceea li s-a spus că era excrement de câine (HABO3) și li s-a arătat grămada de unde provenea. Inutil să mai spunem că au părăsit imediat acea așa-zisă „mănăstire”. Nicolae și Iosif sunt [acum] membri ai Bisericii noastre Rusești.

2) Nifon de Nairobi și Kenya, un episcop de culoare din Africa. Avea 9 soții și se spune că atunci când Ciprian l-a „hirotonit” episcop, el a dat cele 9 soții ale sale la 9 bărbați pe care i-a hirotonit preoți. Mulți din Grecia cred că încă este căsătorit cu alte două femei.

3) Giovanni, episcop în Italia. S-a născut romano-catolic și a devenit călugăr latin. Mai târziu, s-a convertit la ortodoxie prin intermediul patriarhiei Moscovei, care l-a hirotonit preot. A apostaziat pentru a fi hirotonit episcop în Biserica Iacobită. În calitate de episcop iacobit, a apostaziat de la această Biserică și s-a reconvertit la Ortodoxie. Ciprian l-a primit și, acum, în calitate de episcop, refuză să-și lase barbă și se bărbierește în fiecare zi. Seamănă cu Papa. Crede că, dacă nu se bărbierește, se va îmbolnăvi.

4) În cele din urmă, Ciprian, însăși căpetenia lor, „mare părinte duhovnicesc” și ipocrit. Pe când era încă preot nou-calendarist, s-a alăturat vechilor-calendariști doar pentru a fi hirotonit episcop. Pentru că a părăsit biserica nou-calendaristă a fost caterisit de către aceasta. În Biserica Vechi-Calendaristă din Grecia a dat un exemplu flagrant de nesupunere față de Sinodul său și a predicat o dogmă potrivnică Sfinților Părinți și Canoanelor Bisericii. După ce a fost chemat de trei ori, fără niciun răspuns, să se prezinte în fața Sinodului său pentru a-și explica poziția, a procedat la formarea propriului Sinod, provocând astfel o schismă. Prin urmare, a fost caterisit pe bună dreptate de către Biserica Vechi-Calendaristă a Greciei pentru că a provocat această schismă. Convingerile sale, care au cauzat căderea sa, sunt că “biserica-mamă” eretică, ecumenistă, masonică, nou-calendaristă din Grecia are Har sfințitor. Astfel, avem un om caterist atât de nou-calendariști cât și de vechi-calendariști, care aduce roadele neascultării, noul său „Sinod de Rezistență”, format din [bunii] interpreți sau „episcopii” menționați mai sus. Din partea mea, să fie ANATEMA el și doctrinele sale potrivnice lui Dumnezeu.

Vă rugăm să țineți cont de faptul că în Grecia există 2 milioane de creștini ortodocși vechi-calendariști. Grupul lui Ciprian are mai puțin de 1% din aceste 2 milioane. De ce? Pentru că „Sinodul său de rezistență” este considerat o nebunie de toți oamenii credincioși serioși.

Ciprian dorește acum ca colecția sa de așa-ziși „episcopi” să fie recunoscută de Biserica noastră. El a spus în toată Grecia că a fost invitat oficial (fără știrea Voastră) și dorește să slujească la Canonizarea Arhiepiscopului Ioan [Maximovici], el, care nu este decât un laic sau cel mult un simplu călugăr.

Vlădica, uneori mieii blânzi cad în mâinile lupilor. Poate că asta s-a întâmplat cu Biserica Românească a Vechilor-Calendariști? Ciprian, care se apropie de toți, doar să fie recunoscut, i-a atras pe vechii calendariști români ca să fie hirotoniți de el. Cred că acest lucru ar trebui revăzut și corectat. S-ar putea ca românii să nu aibă, de fapt, niciun fel de hirotonie. Să fim atenți, vă rog, ca o mare greșeală să nu ducă la o alta, și anume, noi să fim în comuniune chiar cu lupul care a provocat prima greșeală.

Avem încredere că Voi, Vlădica, nu veți lăsa această chestiune să scape de sub control la San Francisco. Lui Ciprian nu ar trebui să i se permită accesul în zona altarului; locul lui este în afara Sfântului Altar.

Cu dragoste în Hristos,

Ieromonahul Grigorie și cei cu mine

Mai 25/Iunie 7, 1994


O altă scrisoare de atenționare către mitr. Vitalie

11/24 iunie 1994 – Icoana Maicii Domnului “Axion Estin”

Dragă Vlădica,

Vă sărut mâna și vă cer binecuvântarea. Vă salutăm cu ocazia sărbătorii Cincizecimii.

Vreau să vă pun o întrebare înainte de a ne întâlni în San Francisco.

După cum știți, Biserica noastră se află în milocul unor timpuri tulburi și a multor ispite. Ecumenismul este o otravă devastatoare care a provocat căderea a milioane de oameni de la adevărata Ortodoxie. Nu este oare o blasfemie împotriva Duhului Sfânt să spui că Harul Său se află în jertfele și darurile acestor biserici apostate?!

Să spui că există Har în bisericile eretice, este ceva ce Biserica noastră Rusă [ROCOR] nu a afirmat niciodată. Mai degrabă, politica noastră a fost să nu răspundem la o astfel de întrebare, deși am dat o ANATEMĂ acestor grupuri.

Acum ne confruntăm cu o ispită, dacă nu chiar cu un ultimatum. Așa-zisul „Sinod de Rezistență” sau mai degrabă Sinod de Nesupunere sau Ambivalență, condus de Ciprian și compania, dorește să fie recunoscut și să intre în comuniune cu noi. Ei spun că harul ESTE PREZENT în bisericile ecumeniste, iar noi spunem că NU ESTE! Dacă noi vom sluji împreună cu el („Mitropolitul Ciprian”) care nu este nici preot și nici episcop, fiind caterisit atât de Bisericile Vechi-Calendariste cât și de cele Nou-Calendariste din Grecia, înseamnă că afirmăm că eclesiologia lui și a noastră sunt identice. Aceasta este o minciună!

Mulți preoți vin la San Francisco, Vladica, pentru a coliturghisi și a sluji cu Voi – nu cu un ipocrit și blasfemiator, care nici măcar nu este cleric. Chiar și fericitul episcop Petru de Astoria, care a fost hirotonit de noi și a fost invitat oficial de noi, a refuzat să participe pentru că va fi prezent neinvitatul Ciprian, ce speră că va fi primit la coliturghisire.

Vladica, vă rog să dați mare atenție asupra la ceea ce ar însemna acest lucru și la scandalul pe care l-ar provoca.

Cred că Arhiepiscopul Antonie de San Francisco, Arhiepiscopul Laur, Arhiepiscopul Mark și Episcopul Ilarion nu au încă trezvia duhovnicească necesară împiedicării duhului rău al ecumenismului de a intra în Biserica noastră Rusă [ROCOR]. Ciprian este duhul malefic al Ecumenismului!

Vă doresc o călătorie fără incindente către San Francisco,

În Hristos,
Ieromonahul Grigorie și cei cu mine

Copie trimisă și către: Arhiepiscopul Antonie de Los Angeles


Sursa: trueorthodoxy.org

Notă: Restul scrisorilor sunt în curs de traducere și vor apărea pe această pagină.