GOC Kallinikos

GOC Kallinikos este un grup care a căzut în schismă în 1994, când se afla sub conducerea arhiepiscopului Hrisostom al II-lea Kiousis. Succesorul său în prezent este arhiepiscopul Kallinikos de Ahaia/Atena.

În calitate de conducător al bisericii sale, arhiepiscopul Hrisostom a rupt unitatea Sinodului în două fracțiuni și, cu jumătate din episcopii săi susținându-l, a înființat împreună cu ei un Sinod secret paralel și l-a încorporat sub același nume, pentru a canaliza fondurile Bisericii în această corporație umbră. În acest fel, el a încercat să-și însușească toate bunurile bisericii și mănăstirii pentru sine și să conducă Biserica într-un mod totalitar. Când a fost descoperită corporația umbră, Sinodul s-a despărțit. Kiousis a fost cauza acestei schisme datorită încălcării Canoanelor.

Facțiunea sa a început să se îndepărteze permanent de credință datorită celor întâmplate în 1998, când „sinodul” său a aprobat și hirotonit un episcop, arhimandritul Pavel de Astoria, N. Y. El a crezut și a implementat erezia ciprianită a împărtășirii nou-calendariștilor. Mitropolitul Pavel al Astoriei, acum așa-numitul „mitropolit al Americii de Nord și de Sud”, a ținut și ține până în prezent credințe și practici eretice de a da împărtășanie ecumeniștilor (vezi Ortodoxia Mondială). În consecință, schisma kiousită are, de asemenea, pata de a fi susținut ciprianismul și cade sub Anatema din 1983 care condamnă erezia Ecumenismului.

După ce Kiousis a înfăptuit hirotonirea lui Pavel de Astoria, el a continuat să hirotonească alți cinci tineri episcopi cunoscuți sub numele de „episcopi copii”, deoarece toți erau sub vârsta permisă de Canoane; doi dintre ei erau nepoții lui și unul dintre aceștia doi avea chiar și 20 de ani! El a făcut acest lucru nu numai pentru a umple rândurile episcopilor pierduți din cauza schismei sale, ci și pentru a menține controlul complet al sinodului prin instalarea celor care ar vota întotdeauna pentru a-l susține.

Până în prezent, acest sinod al arhiepiscopului Kallinikos are reputația de a fi ciprianit în eclesiologia lor prin administrarea tainelor nou-calendariștilor ecumeniști din Grecia și din Statele Unite.

În martie 2014, acest sinod schismatic al G.O.C. al Greciei sub arhiepiscopul Kallinikos și sinodul eretic al ciprianiților (Sinodul din Rezistență), au intrat în uniune unul cu celălalt. Acest lucru a fost realizat fără pocăință din niciuna dintre părți. Două grupuri nelegitime și schismatice s-au unit pentru a forma un singur sinod condus de Kallinikos.

Kallinikos și poza ca întâistătător al ereziarhului Kiprian

Datorită tuturor acțiunilor necanonice de mai sus, acest grup își găsește un loc pe acest site ca fiind schismatic și eretic.

Sinodul schismatic a lui Kallinikos unit cu Sinodul eretic al ciprianiților

Episcopii ciprianiți în 2015, după unirea cu Sinodul lui Kallinikos neagă că s-ar fi lepădat de erezia ciprianită: „Nicio rugăciune de niciun fel nu a fost citită vreodată asupra vreunuia dintre noi și nici nu am făcut niciun fel de spovedire [mărurisire] pentru presupusa noastră erezie trecută. Nici nu am fi acceptat vreodată asemenea prevederi. Cred că acest fapt vorbește de la sine.” (declarație oficială)Mai multe: