Capitolul 32: Serviciu telefonic şi curentul electric ajung la Schit

Schitul Adormirii Maicii Domnului

Ar trebui precizat faptul că toate clădirile construite la Schitul Adormirii Maicii Domnului au fost ridicate de către părintele Grigorie și cei dimpreună cu el, îndeosebi călugării săi.

În stadiul final de construcție a clădirii principale, un reporter și un fotograf de la Denver Post au decis ca să-i facă o vizită părintelui Grigorie. Denver Post este cel mai mare ziar din Denver, Colorado. Cumva au auzit de construcția și stabilirea unei mănăstiri ortodoxe în Munții Stâncoși, și au vrut să facă un reportaj la secția religioasă a ziarului. Reporterii i-au luat un interviu cam de două sau trei ore părintelui Grigorie și au plecat de la schit pentru a se ocupa de alte treburi.

La mai puțin de o săptămână, pe când părintele Grigorie conducea spre Buena Vista pentru a-și verifica mail-urile și mesajele telefonice, oamenii de pe trotuar îi zâmbeau și îi făceau cu mâna. Acest lucru părea cam ciudat, deci a zâmbit și el și le-a făcut înapoi cu mâna. Apoi unii i-au zis râzând că poza sa color se afla pe pagina principală a ziarului Denver Post, în timp ce poza președintelui Reagan care relata alt reportaj era mai mică și era alb negru. Ziarul a scris un însemnat reportaj cu multe poze, în toate cele trei ediții din acea zi.

La interviu, părintele Grigorie a prezentat faptele vecinului său, Forest Woodland, care a donat pământul și l-a ajutat la construcție. Credea că această reclamă, care arăta generozitatea omului, ar fi un gest foarte bun, care într-adevăr a și fost. Așa s-a întâmplat că un alt vecin, Dl. McGowan, a primit o copie a acestui articol de la soția lui, chiar înainte de a fi operat la inimă. Era într-un spital mare din Orașul New York, urmând să fie supus unei operații de bypass coronarian. A citit articolul și a început să lăcrimeze, deoarece precum a zis mai târziu, îl cunoștea pe părintele Grigorie și îl putea ajuta mult mai mult decât Dl. Woodland. Imediat a făcut o promisiune lui Dumnezeu, că dacă va ieși cu bine din operație, va dona fondurile necesare pentru a introduce serviciu telefonic schitului. Curentul electric și serviciul telefonic se opreau la casa acestui om cam la o distanță de opt kilometri de schit spre oraș.

Operația s-a terminat cu bine, și după câteva săptămâni Dl. McGowan a condus spre schit pentru a-i explica părintelui Grigorie cele întâmplate, cu un cec de 15,000$, împlinind astfel făgăduința sa. Dl. Woodland era cu el, care de asemenea plătea 15,000$ companiei de telefonie, deoarece costul total pentru serviciul de telefonie era de 30,000$. Treisprezece ani mai târziu în 1993, Dl. Woodland a decis să-și vândă proprietatea Directorului General de la Procter & Gamble, Dl. Brad Butler. Acest om a construit o fermă pe proprietatea sa și nu a vrut să locuiască acolo fără curent electric. L-a costat 154,000$ ca să aducă curent electric la ferma sa. Mănăstirea a fost un beneficiar al acestui proiect, fără taxă de montaj. Acum schitul avea curent electric și putea prin urmare să construiască o biserică ca și clădire separată, cu o sobă pentru încălzire. Această biserică a fost finalizată în 1995. Până atunci toate clădirile au fost încălzite solar și cu lemne de foc.

Catedrala