Capitolul 28: O nouă posibilitate în Colorado

Sosirea celor doi tineri în Colorado a fost o experiență deosebită pentru aceștia. S-au dus de îndată la biserica rusă din Denver, și părintelui Grigorie i s-a făcut cunoștință pentru prima oară cu părintele Petru. Ei i-au scris imediat arhiepiscopului eparhiei, arhiepiscopul Serafim, anume că părintele Grigorie a ajuns în Colorado și că dorea să ridice o mănăstire în munți. Episcopul său vicar în acel moment era episcopul Alipie, care venea din Jordanville și era unul dintre iconarii săi. Îl cunoștea foarte bine pe părintele Grigorie și i s-a acordat verbal permisiunea. Serafim a învățat puțină iconografie de la părintele Grigorie pe timpul când a fost în vizită la Boston în anii trecuți. Când s-a întors la Denver, a primit multe comenzi pentru a picta icoane pentru bisericile din Colorado Springs și Pueblo, dar datorită lipsei sale de experiență, nu a reușit să le finalizeze. Acum sarcina de a se termina aceste biserici a fost cedată părintelui Grigorie, și datorită acestui lucru, părintele Grigorie și Serafim au putut ca să închirieze întâi un apartament, apoi o casă, aproape de biserica rusă a Tuturor Sfinților din Denver.

Enoriașii din biserica Tuturor Sfinților l-au primit pe părintele Grigorie cu brațele deschise și cu multă dragoste. Imediat enoriașii au venit cu sugestii unde anume să caute pământ potrivit care să fie de vânzare. Însă, aceste indicii nu s-au dovedit să fie roditoare. Într-un sfârșit de săptămână, familia lui Serafim i-au invitat pe cei doi să vină în Buena Vista (ceea ce înseamnă “priveliște frumoasă”). Tatăl lui Serafim a sugerat atunci să pună un anunț în ziar să vadă dacă va dona cineva proprietate pentru o mănăstire. Ideea a fost interesantă, dar nu erau bani pentru anunț, așa că s-au dus la redacție ca să vadă dacă ar fi interesați în a scrie un articol. Într-adevăr, redactorul a fost încântat încât a scris chiar două articole. Într-una din ele a declarat, “un grup de călugări greci” (un pic exagerat având în vedere că nici unul nu era grec), au sosit în Buena Vista și s-au minunat de Stâncile din Trout Creek Pass, pentru că erau asemănătoare cu formațiunile stâncoase ale centrului monahal din Meteora, Grecia. A precizat că ei vor să construiască o mănăstire dacă cineva ar dona o proprietate. Și iată, minune! Singura persoană care locuia în mijlocul acestor formațiuni stâncoase a citit articolul și a donat patru hectare, oriunde dorea părintele Grigorie ca să-i aibă. Atunci când părintele Grigorie a cercetat terenul, a găsit o izolare totală—fără curent electric, fără telefon, fără apă, fără drumuri asfaltate, fără vecini (cel mai apropiat era la o distanță de peste un kilometru). Această locație oferea o așezare ideală pentru mănăstire. Patru hectare chiar deasupra Pădurii Naționale Sfânta Elisabeta au fost predate obștei mănăstirii, și astfel acesta a fost începutul Schitului Adormirii Maicii Domnului din Colorado.

Cei doi tineri au muncit din greu ca să adune fonduri suficiente pentru a începe construcția. N-au fost făcute donații substanțiale în acel moment, dar munca mâinilor lor s-a dovedit a fi suficientă pentru a începe ceea ce s-a dovedit a fi un proiect de doi ani pentru a construi clădirea principală.

Episcopul Alipie a venit la Colorado pentru sărbătoarea Tuturor Sfinților și a vizitat pentru prima oară mănăstirea și a fost plin de bucurie. Atunci, s-a făcut o petiție oficială către Arhiepiscopul Serafim pentru a primi binecuvântarea lui pentru a se apuca de mănăstire și în cele din urmă să-l hirotonească pe părintele Grigorie. Petiția a fost transmisă prin părintele Petru de la biserica Tuturor Sfinților din Denver. Arhiepiscopul Serafim a răspuns în scris la cerere, și la apropierea praznicului Acoperământul Maicii Domnului din octombrie, părintele Grigorie a fost chemat la Chicago pentru a fi hirotonit diacon. După hirotonire, părintele Grigorie a slujit în Biserica Tuturor Sfinților.

Primul an a fost dedicat construirii structurii principale. Enoriașii din Denver, chiar și donatorul terenului au ajutat la construcție. Munca, însă, a fost prea multă pentru a fi terminată într-un an. La acel moment încă nu se putea de trăit acolo.