Canonizarea lui Glicherie Tănase și mitropolitul Kiprian de Fili, 1999

Canonizarea conducătorului BOSVR, Glicherie Tănase a avut loc la data de 15 iunie 1999. Această canonizare a fost precedată de mai multe evenimente.

Mitropolitul Kiprian îl întâlnește pe mitropolitul Glicherie încă din timpul vieții sale în 1977 și 1981, cu ocazia vizitei sale în România ca arhimandrit din Sinodul Florinit, apoi ca și episcop din cadrul Sinodului [caterisit] Kallistit.

Arhimandritul Kiprian și mitr. Glicherie, 1977
Mitropolitul Kallist, Glicherie și episcopul Kiprian, 1981

Acesta s-a străduit să-i publice viața și în ziarele de circulație internațională, cum a fi Orthodox Word – condusă de părintele Serafim Rose:

Orthodox Word, 1982

1992-1994 „[…]după o amănunțită cercetare […] și după consultările avute de Sfântul Sinod […] în mod special cu Mitropolitul Kiprian de Oropos și Fili (Grecia), […], s-a început pregătirea pentru deshumarea” trupului lui Glicherie. Revista de circulație internațională Orthodox Life, nr. 4/1999, la articolul intitulat „Canonizarea sf. Glicherie de România”, pag. 4-5, titra: „La Liturghia canonizării […] a participat și Eminența Sa, Mitropolitul Kiprian, Președinte al Sinodului in Rezistență […] care era un prieten spiritual apropiat al sfântului Glicherie„. Au existat mărturii prin viu grai a unor persoane din anturajul lui Kiprian, referitor la apariția constantă a lui Glicherie în visele mitropolitului grec. Glicherie apare în visul unora dintre ierarhii români asigurându-i că s-a mântuit și întrebându-i “ce au de gând să facă” cu el?! Eforturile ulterioare ale ereziarhului Kiprian, cât și a altor persoane, plus o parte a ierarhiei B.O.S.V. din România, vor duce în final la canonizarea lui Glicherie sub titulatura de Sfântul Ierarh Glicherie Mărturisitorul, în anul 1999. (“O Viață pentru Hristos – Viața, nevoințele și minunile Sfântului Ierarh Glicherie Mărtusitorul”)

Decizia de Canonizare a lui Glicherie Tănase a fost semnată de 15 ierarhi, majoritatea (nouă) fiind din afara BOSVR. Așadar, pentru a da o însemnătate cât mai mare acestui act de canonizare, Kiprian cheamă cât mai mulți ierarhi din diverse grupări controlate de acesta, TOȚI hirotoniți de acesta sau făcând parte din Sinodul său: Ambrozie de Methoni- hirotonit de Kiprian în 1993, Hrisostom de Etna, SUA – hirotonit de Kiprian în 1986 împreună cu Ambrozie de Milano [a se vedea Sinodul de Milano], Fotie de Triadița al Bulgariei – hirotonit de ereziarh în 1993 la mănăstirea sa din Grecia, Auxentie de Fotiki – hirotonit de Hrisostom de Etna în 1991, ambii făcând parte din Exarhatul Sinodului de Rezistență al ereziarhului Kiprian; Hrisostom Alemangos de Sydney, Australia – ales de ereziarh ca mitropolit al Exarhatului din Australia al Sinodului de Rezistență, 1994; episcopul Simeon Lakedaimonia din Viena – membru al Sinodului din Rezistență; episcopul Mihail Piredda de Sardinia, Italia – hirotonit de ereziarh în 1993; episcopul Angelos de Avlona – hirotonit de Kiprian în 1996.

Din motive necunoscute, [deja] apostata ROCOR nu a trimis niciun ierarh la evenimentul canonizării.

Semnarea canonizării
Racla închisă cu trupul lui Glicherie, pusă credincioșilor spre închinare

Împreună cu aceștia semnează și ierarhii români: mitr. Vlasie Mogârzan, ep. Sofronie Suceveanu, ep. Demosten Ioniță, ep. Pahomie Morar, ep. Ghenadie Băcăoanul și ep. Teodosie Brașoveanu

Un lucru puțin cunoscut este că icoana cu care s-a făcut procesiunea la canonizarea din 1999 al lui Glicherie a fost pictată chiar la mănăstirea ereziarhului Kiprian din Fili, Grecia:

Imediat, în același an apare cartea „The Life of the Holy Hierarch and Confessor Glicherie of Romania” la editura „Center for Traditionalist Orthodox Studies” condusă de același Hrisostom de Etna. Acest Centru aparținea episcopului ciprianit, Hrisostom de Etna și al episcopului său, Auxentie de Fotiki [care s-a întâlnit în 1981 cu m. Glicherie, fiind ieromonah pe atunci]. La același Centru și mitropolitul Vlasie și-a luat licența în studii teologice.

O altă icoană pictată la mănăstirea din Fili, Grecia a mitr. Kiprian și inclusă în viața lui Glicherie Tănase din limba engleză, 1999

Conform mărturiilor unor credincioși de la Slătioara, canonizarea lui Glicherie Tănase a fost realizată în urma unor ”vedenii” a ereziarhului Kiprian prin care Glicherie Tănase îi cerea să-l proslăvească:

Video de la evenimentul canonizării: