Scrisoarea arhiepiscopului Grigorie către mitropolia Slătioara cu privire la comuniunea cu ereticii ciprianiți

ADEVĂRATA BISERICĂ ORTODOXĂ DIN AMERICA

ÎNALT PREASFINȚIA SA, GRIGORIE, ARHIEPISCOP DE DENVER ȘI AL NORDULUI AMERICII

1/14 iulie 2017

Sfinții Cosma și Damian, Doctori fără de argint

Întâistătătorului Sinodului Bisericii Vechi-Calendariste din România,

Mitropolitului Vlasie și Sfântului Sinod

Stimate mitropolit Vlasie,

Numele meu este arhiepiscopul Grigorie și am vizitat mănăstirea dumneavoastră acum două săptămâni fiind întâmpinat de episcopul Glicherie și de părintele Ciprian. Doresc să-mi exprim recunoștința pentru ospitalitatea pe care ne-au oferit-o mie și celor doi preoți ai mei din Bulgaria. Episcopul Glicherie ne-a arătat multă grijă și ospitalitate împreună cu părintele Ciprian, care ne-a fost ghid în vizitarea altor lăcașuri din România timp o zi.

Urmăresc istoria Bisericii Române de pe timpul mitropolitului Kallistos care v-a vizitat în anii `80, alături de nefericitul mitropolit Ciprian. Probabil că nu vă amintiți de mine, dar v-am întâlnit în clădirea sinodală a Bisericii Ruse din Afara Granițelor în anii `90, când ați venit la New York și ați intrat în comuniune cu Biserica Rusă din Străinătate.

Multe evenimente s-au întâmplat de atunci, majoritatea fiind foarte nefericite. Noi am fost martori la căderea Bisericii mele (Biserica Rusă din Străinătate) și a istoriei Bisericii Românești Vechi-Calendariste, toate din cauza unirii ecleziastice cu ierarhul caterisit, mitropolitul Ciprian. Uniunea cu mitropolitul Ciprian a provocat distrugerea Bisericii Ruse din Afara Granițelor și a inaugurat unirea acesteia cu Patriarhia Moscovei. Unirea cu mitropolitul Ciprian a provocat, de asemenea, o urmă întunecată asupra Bisericii Vechi-Calendariste din România. Discutând cu episcopul Glicherie și cu părintele Ciprian, am realizat că dumneavostră și episcopii dumneavoastră cunoașteți că grecii vă foloseau, că au fost înșelători și nădăjduiesc că acum vă dați seama că au vrut să fiți în uniune cu ei pentru a ascunde numeroasele lor acțiuni ilegale.

Vă scriu pentru a vă încuraja să corectați toate greșelile din trecut, astfel încât, atunci când vom sta în fața lui Hristos, să nu fim judecați pentru că am fost în comuniune cu ierarhi schismatici și eretici. Biserica Română nu are nevoie de greci. Biserica Română poate fi o lumină a adevăratei Ortodoxii dacă istoria ei cu ierarhii eretici ai Ciprianiților din Rezistență poate fi curățată. Dar istoria Bisericii ne spune că așa ceva se poate face numai prin pocăință în fața acelor episcopi care nu au cedat învățăturilor eretice – cu alte cuvinte, acelor episcopi care au rămas curați în mărturisirea lor și nu și-au periclitat succesiunea apostolică.

Sunt sigur că știți că mitropolitul Vitalie, după ce a fost în comuniune cu Sinodul Ciprianit timp de opt ani, i-a condamnat în cele din urmă ca eretici, dar, din păcate, nu s-a pocăit că a fost în comuniune cu ei. Mitropolitul Vitalie doar a proclamat că se restabilește pe sine și Biserica sa, după opt ani de erezie, la adevărata Ortodoxie. Din păcate, acest tip de gândire este ciprianit, care spune că poți fi eretic și totuși să fii parte a Bisericii. Mitropolitul Vitalie nu s-a pocăit cu adevărat și, prin urmare, Biserica sa a pierit într-o multitudine de grupuri schismatice care luptă între ele, chiar dacă toți au același stigmat asupra lor. O astfel de situație nu ar trebui să fie repetată de Biserica Română Vechi-Calendaristă. În calitate de ierarhi, suntem obligați, oricât de greu ar fi, să menținem Ortodoxia de dragul mântuirii noastre și a tuturor oamenilor de sub noi.

Dumneavoastră și Sinodul dumneavoastră, după ce ați realizat că ați fost în comuniune și uniune cu condamnatul, cateristitul și anatemizatul Ciprian, aveți obligația de a găsi episcopii care sunt cu adevărat Ortodocși, cu o mărturisire pură și o succesiune apostolică neîntreruptă și de a veni la ei în pocăință pentru a fi restaurați și să rupeți comuniunea cu toate așa-numitele grupuri ortodoxe ce sunt schismatice și eretice. Unirea dumneavoastră cu Ciprian din Grecia a fost o greșeală. Unirea dumneavoastră cu Kallinikos de Atena este o greșeală. El i-a primit pe episcopii ciprianiți, însuși aflându-se în schismă față de Biserică. A primit episcopii eretici ciprianiți fără pocăință. Nu am auzit niciodată de vreo pocăință de la episcopii ciprianiți. Nu au spus niciodată: „Ne-am înșelat în credința noastră”. Credința lor a fost anatemizată de Biserica noastră cu mulți ani în urmă. Acolo unde nu există pocăință, nu există iertare. Ei sunt încă în păcatele lor.

Sfânta noastră Biserică are succesiunea apostolică de la Biserica Rusă din Afara Granițelor. Când s-a intrat în comuniune cu episcopii ciprianiți, episcopii ruși din Rusia, care aparțineau Bisericii Ruse din Străinătate, au rupt comuniunea cu mitropolitul Vitalie în 1994. Au condamnat unirea cu Ciprian, iar în 2001 am fost hirotonit de ei ca episcop și ridicat ca Arhiepiscop în 2004. Ne considerăm adevărata rămășiță a Bisericii Ruse din Afara Granițelor, deși avem foarte puțini ruși, majoritatea fiind americani, greci, bulgari și congolezi.

Vă scriu această scrisoare pentru a vă încuraja în cele din urmă să rupeți complet comuniunea cu Ciprianiții și să fiți în comuniune doar cu ierarhi Ortodocși care sunt adevărați mărturisitori în aceste vremuri rele.

Cu multă dragoste întru Hristos,

+Arhiepiscopul Grigorie

Documentul original în engleză