Cronologia evenimentelor cu privire la arhiepiscopul Ambrozie

În luna octombrie 2007, arhiepiscopul Ambrozie al ”Bisericii Ortodoxe” Ucrainene din New-York și Estul Statelor Unite ale Americii, s-a pocăit de toate legăturile sale ecumeniste cu Ortodoxia Mondială și a solicitat să fie primit în Adevărata Biserică Ortodoxă din America. Dânsul a semnat o Declarație în care a declarat că a renunțat la erezia Ecumenismului, și a solicitat să fie primit înapoi în Una, Sfântă, Catolică și Apostolică Biserică.

Luni, 5 noiembrie 2007, arhiepiscopul Grigorie a vorbit cu arhiepiscopul Macarie și a încheiat convorbirile recente, ce a confirmat acordul reciproc pentru primirea arhiepiscopului Ambrozie.

Duminică, 18 noiembrie 2007, arhiepiscopul Ambrozie a fost primit în Biserică prin acordul comun al arhiepiscopului Grigorie al Adevăratei Biserici Ortodoxe din America și arhiepiscopul Macare al Adevăratei Biserici Ortodoxe din Grecia. Primirea arhiepiscopului Ambrozie a avut loc în Catedrala Adormirii Maicii Domnului în fața tuturor credincioșilor, unde dânsul și-a exprimat public renunțările sale și a fost primit prin mirungere înapoi în Biserică.

Duminică, 6 ianuarie 2008, în Ajunul Nașterii lui Hristos, arhiepiscopul Grigorie și arhiepiscopul Ambrozie l-au hirotonit la sfânta episcopie pe arhimandritul Gheorghe, care a luat noul nume de episcopul Ioan. Acest eveniment s-a desfășurat în Catedrala Adormirii Maicii Domnului, înaintea tuturor credincioșilor.

În iunie 2008, a fost descoperită pe internet o scrisoare, scrisă, pe baza informațiilor și a cugetului, de arhiepiscopul Macarie, datată la 20 ianuarie 2008, în care el neagă participarea sa la primirea arhiepiscopului Ambrozie!!! Cu toate că era o minciună evidentă, ale cărei motive necuvioase ne-au scăpat, a fost un șoc pentru clericii de aici din America. Singurul ei efect, cu toate acestea, a fost zguduirea sufletului nou-convertitului arhiepiscopului Ambrozie. El și-a exprimat suferința sa pe parcursul câtorva zile, dar în cele din urmă s-a despărțit duhovnicește de colegii săi clerici. Amândoi arhiepiscopul Grigorie și episcopul Ioan au încercat să-i arate că prezenta scrisoare arhiepiscopului Macarie nu are niciun efect asupra statutului său, datorită evidenței atât din partea traducătorului, cât și din înregistrarea telefonică, care confirmă că arhiepiscopul Macarie a fost înșelător, însă arhiepiscopul Ambrozie nu a primit aceasta.

La data de 27 iulie 2008, o scrisoare scrisă și semnată de arhiepiscopul Ambrozie a fost primită de către sfântul Sinod, înfățișând Sinodul GOC al Americii ca inexistent. Arhiepiscopul Ambrozie a semnat scrisoarea ca și mitropolit al Kievului și exarh al Patriarhiei Alexandriei, revenind astfel la vechiul său statut ca parte a Ortodoxiei Mondiale.

La data de 29 iulie 2008, a fost ținută o întâlnire a Sinodului al Adevăratei Biserici Ortodoxe a Americii, luând act de acțiunile nefericite ale arhiepiscopului Ambrozie, în care Sinodul a declarat că dânsul nu mai face parte din GOC al Americii, încălcând Canoanele care îi interzic de a se separa de Sinodul său legal.