Clarificare a noutăților recente din GOC a Americii și primirea arhiepiscopului Ambrozie

GOC a Americii, așa cum am spus mai sus, recunoaște GOC a Greciei sub arhiepiscopul Macarie și Sinodul său, având cel mai profund respect și dragoste pentru ei. Cu toate acestea, întrucât nu au o reprezentare oficială pe internet, iar expunerea lor doar prin site-ul neoficial ”Omologitis”, condus de o echipă de tineri laici, a tipărit multe declarații inexacte despre arhiepiscopul Grigorie, este necesară o clarificare.

1. În secțiunea de știri, acest site web l-a înfățișat greșit pe arhiepiscopul Grigorie, afirmând că a călătorit Grecia și a solicitat Sinodului ca să fie primit ca parte a Bisericii lor. Acest lucru este inexact. Arhiepiscopul Grigorie niciodată nu a solicitat să fie primit ca episcop al Bisericii Grecești.

2. De vreme ce arhiepiscopul Grigorie a fost hirotonit episcop, dânsul a călătorit cu multe ocazii în Grecia. El a fost primit ca un episcop adevărat de către GOC și a concelebrat cu ierarhii ei în sfintele slujbe, primind Sfânta Împărtășanie și i s-a dat o sticluță mare de Sfântul Mir de la episcopii lor cu care a fost hirotonit în 2004 (este acel Mir, alături de Mirul de Bisericii Ruse din Străinătate de dinaintea mitropolitului Filaret, pe care arhiepiscopul Grigorie a distribuit-o clerului din Congo și Uganda).

Arhiepiscopul Grigorie mereu a păstrat comuniunea cu GOC a Greciei încă din anii 1960, când Biserica Rusă din Străinătate le-a dat ierarhia. Atunci când acea Biserică Grecească a întrerupt comuniunea cu Biserica Rusă din Străinătate în 1994 din cauza uniunii cu Ciprianiții, dânsul a întrerupt comuniunea doar cu acei care erau în comuniune și care l-au acceptat pe ereticul Ciprian de Fili. Întrucât arhiepiscopul Grigorie, (pe atunci părintele Grigorie) însuși a rupt comuniunea cu Biserica Rusă din Străinătate și nu a acceptat această uniune cu erezia, prin urmare, logic, GOC nu l-a considerat separat de Biserică. Prin urmare, conform procedurii logice a Bisericii, când părintele Grigorie s-a alăturat GOC în calitate de preot, dânsul a fost primit ca parte a Bisericii lor, fără un ritual de primire, deoarece ei nu au fost niciodată separați în ceea ce privește credința. Înțelegerea noastră este că aceeași existență a comuniunii a durat până în prezent, deoarece GOC a Greciei și GOC a Americii nu au motive canonice de a fi separate una de cealaltă. Una este continuarea Bisericii Grecești, iar cealaltă este continuarea Bisericii Ruse, iar Credința lor niciodată nu s-a schimbat. Astfel, noi menținem unitatea Credinței și nu păcătuim împotriva poruncii Mântuitorului nostru.

Din păcate, în trecut, GOC a Greciei a hirotonit anumiți episcopi (care au căzut din Biserică) Nifon de Pireu și discipolul său Aretas de Creta, care au cauzat multă disensiune în cadrul Sinodului cu privire la arhiepiscopul Grigorie. Nifon a adăugat Statele Unite și Canada ca a 3-a și a 4-a eparhie pentru a avea un teritoriu mai mare decât Imperiu Bizantin, pe care le-a dat spre administrare unuia dintre preoțiii săi bolnavi! Confuzia pe care a cauzat-o, în special în această țară în cadrul clerului inferior și a mirenilor încă există.

3. Acordul de primire a arhiepiscopului Ambrozie a fost doar între arhiepiscopul Grigorie și arhiepiscopul Macarie. Arhiepiscopul nu a cerut o decizie sinodală, considerându-o nenecesară, deoarece nimeni nu a cerut să fie primit în Sinodul GOC a Greciei. Conform tradiției Bisericii, doi episcopi au autoritatea de a primi un alt episcop în rangul său. Mai mult decât atât, toate documentele necesare referitoare la arhiepiscopul Ambrozie au fost trimise prin fax și au fost primite de către arhiepiscopul Macarie înainte de a fi luată orice decizie. Acordul său prin convorbirea telefonică cu un traducător, martor și înregistrarea însăși sunt dovezi suficiente pentru a pune sub tăcere orice detractor. Arhiepiscopul Grigorie și arhiepiscopul Macarie nu sunt responsabili în niciun fel de reacția adversă a oricărui mirean care dorește să critice buna rânduială a Bisericii. Deși avem site-ul omologitis ca adresă recomandată pe website-urile noastre, este pentru simplu fapt că este singura expunere pe internet a GOC a Greciei.

Buena Vista, 15/28 decembrie 2007

Biroul de Presă a Cancelariei GOC a Americii