Episcopul Nectarie

Preasfinția Sa, Episcopul Nectarie (Lubega) de Kampala, Uganda

Episcopul Nectarie s-a născut la 3 mai 1973 într-o familie săracă a lui Bernard Sseguya și a Veronicăi Machumi în satul cunoscut sub numele de subcomitatul Buwala – Bbanda, județul Busujju, din districtul Mityana. Actuala sa reședință se află la sediul Adevăratei Biserici Ortodoxe Nakabango de pe strada Kamuli, la 11 kilometri de orașul Jinja, adiacent Palatului Kyabazinga.

A urmat toate facilitățile tipice de învățământ primar și liceal din Uganda. El a fost înclinat spre viața religioasă încă din tinerețe și, deși crescut în jurisdicția Bisericii Romano-Catolice din Uganda, a plecat de bună voie și s-a alăturat Bisericii Ortodoxe Grecești din Uganda în anul 2000, aflată sub Patriarhia Alexandriei. După ce a fost primit în Patriarhia Alexandriei, în mai 2001 a fost hirotonit diacon la vârsta de 28 de ani, iar un an mai târziu a fost hirotonit la preoție de către ierarhul conducător al bisericii grecești din Uganda, mitropolitul Iona Lwanga. Ca singur preot paroh convertit mulți ugandezi și a înființat multe biserici în regiunea sa. De asemenea, a fost numit profesor la Seminarul Ortodox Sfântul Pavel.

După ce a obținut o diplomă de licență în filozofie și științe religioase și o diplomă de licență în teologie în 1998, mitropolitul său Iona a dorit ca el să facă studii în continuare, așa că l-a înscris la Universitatea creștină ugandeză Mukono, pentru a obține un master în planificarea educației, pe care l-a dobândit în 2006. A început imediat doctoratul în filosofie și consiliere biblică, pe care l-a obținut în 2008 la Universitatea Therapon de pe Insula St. Thomas (una din Insulele Virgine ale SUA).

Mai târziu, părintele Nectarie a fost numit președinte al curții duhovnicești a Bisericii Ortodoxe din Uganda, unde, din fericire, a aflat de condițiile extrem de necanonice ale Patriarhiei și de implicarea acesteia în Mișcarea Ecumenistă, plus alte probleme serioase, cum ar fi problema calendaristică.

Văzând că nimănui nu-i păsa de corectare sau pocăință, cu frustrare părintele Nectarie a părăsit această biserică întorcându-se la romano-catolicism în anul 2010. Deși a fost acceptat din toată inima de eretici, și-a dat seama că acesta nu era drumul potrivit pentru mântuire, chiar dacă mulți l-au urmat în căutarea Adevăratei Biserici.

Apoi a decis să se întoarcă la Ortodoxie, dar cu siguranță nu la „ortodoxia” mondială a ecumeniștilor și a masonilor și a moderniștilor care se numesc pe sine ortodocși. Paisprezece clerici i s-au alăturat pentru a-L ruga pe Dumnezeu să-i conducă la Adevărata Biserică Ortodoxă. Ei s-au adunat împreună, s-au rugat și au postit o săptămână întreagă și l-au implorat pe Dumnezeu din toată inima să-i îndrume pe calea pe care ar trebui să meargă. La sfârșitul săptămânii, cu toții au decis că Adevărata Biserica Ortodoxă a Americii, deși mică la număr, este singura Biserică pe care au văzut-o ca fiind adevărată. Întâistătătorul, arhiepiscopul Grigorie, a fost un adevărat discipol al marilor ierarhi ai Bisericii Ruse. El a fost mișcat de rugăciunile celor 14 clerici ca să îi primească și să ajute pe toți oamenii din Uganda.

Deși episcopul Nectarie, în călătoria sa de a găsi Adevărata Biserică, a suportat toată frustrarea și contracarările care îi însoțesc pe cei care caută Adevărul, a suferit vătămări și capcane, în cele din urmă, prin toate acestea, a ajuns să cunoască unde se află Biserica. El a renunțat la toată afilierea sa anterioară cu ereticii romano-catolici și cu „ortodocșii” eretici și la orice afiliere cu orice jurisdicție cu care ar fi putut fi asociat, asftel că dimpreună cu vocea unică a Bisericii Ortodoxe anatemizează aceste religii.

Episcopul Nectarie și-a asumat un angajament care schimbă viața, nu numai față de el însuși, ci față de toți oamenii din Uganda, de a fi un model care să indice calea spre mântuire.


Discursul de acceptare al episcopului Nectarie

20 septembrie 2020

DISCURS PREZENTAT DE EPISCOPUL NECTARIE CU OCAZIA HIROTONIRII LUI CA EPISCOP DE KAMPALA, ÎN BISERICA ORTODOXĂ ADEVĂRATĂ A AMERICII LA SCHITUL ADORMIRII MAICII DOMNULUI, BUENA VISTA, COLORADO, S.U.A.

Înalt Preasfințite Arhiepiscop Grigorie de Denver și Nordul Americii,

Preasfințite Episcop Ioan de Colorado Springs și Sudul Americi,

Părinți, călugări, maici și novici,

Iubiți vizitatori care ați călătorit de aproape și de departe: cei din Buena Vista, Colorado Springs și sora noastră care a călătorit din New York pentru această ocazie,

Și toți frații și surorile mele prezenți aici la așezământul sinodal al Catedralei Schitului Adormirii Maicii Domnului.

Uitându-mă la ceea ce mi s-a întâmplat astăzi și văzându-vă adunați aici, pot spune doar ca regele David, parafrazând: „cine sunt eu, Doamne Dumnezeul meu, și ce este casa mea de m-ai adus până aici?” (2 Reg. 7:18) Această întrebare va rămâne în mintea mea mult timp, și poate în vecii vecilor, dar pot fi consolat de ceea ce Sfântul Pavel le-a spus corintenilor că „fapta lui Dumnezeu, socotită de oameni nebunie este mai înțeleaptă decât înțelepciunea lor” (I Cor. 1:25).

Călătoria mea către Adevărata Biserică Ortodoxă a Americii este o taină condusă de Duhul Sfânt. Fie ca El să ne călăuzească acum în timp ce descriu călătoria mea duhovnicească. În călătoria mea duhovnicească de căutare a Adevărului, am trăit în jurisdicțiile eretice de atâția ani și am condus mii de oameni în erezie în Uganda și în alte țări. Dar, în cele din urmă, Dumnezeu ne-a condus către Adevăr, pe mine și pe toți cei cu mine. Acum sunt consolat că am găsit o casă, Adevărata Biserică întemeiată de Iisus Hristos pe adevăratele învățături ale Apostolilor.

Cu mare trebuință, dându-i cinste și slavă lui Dumnezeu, permiteți-mi să profit de această ocazie pentru a-l aprecia într-un mod special pe Înaltpreasfințitul arhiepiscop Grigorie pentru păzirea adevăratei Biserici Ortodoxe a lui Hristos și pentru respectarea principiului adevărului. Mai mult, permiteți-mi să-i mulțumesc pentru îndrumarea și sprijinirea acestei sfinte Biserici.

Cu binecuvântarea voastră, vlădica Grigorie, doresc să profit de această ocazie pentru a vă mulțumi că m-ați luat în considerare și că ați primit întreaga Biserică din Uganda în Biserica Ortodoxă Adevărată. Sunteți cu adevărat un misionar al lui Hristos. Vă mulțumim pentru sprijinul duhovnicesc și material pe care îl acordați pentru întreaga Biserică și mai ales pentru Biserica din Uganda. În numele clerului, al maicilor și al tuturor credincioșilor, suntem într-adevăr foarte recunoscători pentru procurarea Antimisului. Încă o dată, vă mulțumesc foarte mult pentru faptul că nu v-ați cruțat timpul în direcția duhovnicească, susținerea și protejarea numelui bisericii noastre din întreaga lume și, de asemenea, pentru invitația de a vizita această Sfântă Mănăstire a Adormirii Maicii Domnului din Buena Vista, Colorado, Statele Unite ale Americii .

„Mulțumind cu bucurie Tatălui celui ce ne-a învrednicit pe noi să luăm parte la moștenirea sfinților, întru lumină.” (Col. 1:12)

În ciuda nevredniciei mele, Dumnezeu m-a chemat la treapta de episcop în Biserica Sa Adevărată și singur Dumnezeu știe de ce m-a chemat. Sunt întotdeauna mângâiat când citesc cuvintele lui Hristos în Evanghelia Sfântului Ioan (Ioan 15:16), „Nu voi M-ați ales pe Mine, ci Eu v-am ales pe voi și v-am rânduit să mergeți și roadă să aduceți, și roada voastră să rămână”.

Cu respect filial adresez aceste cuvinte de recunoștință iubitului și sfințitului nostru părinte, Înaltpreasfinția sa, vlădica Grigorie pentru că m-a numit și m-a sfințit ca episcop de Kampala pentru Biserica Ortodoxă Adevărată.

Recunosc faptul că sunt primul episcop hirotonit de arhiepiscopul Grigorie pentru Uganda. Aceasta pentru mine este o mare provocare, o mare responsabilitate și o chemare la ucenicie într-un mod special.

Voi face tot posibilul să nu-l dezamăgesc pe Înaltpreasfințitul arhiepiscop Grigorie și să păstrez încrederea oamenilor Bisericii Ortodoxe Adevărate din America.

Promit să fiu ascultător, să respect cu fidelitate legile Bisericii și să țin Sfintele Canoane. Cu toată inima mă dăruiesc Bisericii Ortodoxe Adevărate.

Permiteți-mi să mulțumesc într-un mod special Preasfințitului episcop Ioan pentru că m-a îndreptat ori de câte ori am greșit. Episcopul Ioan a arătat o mare dragoste nu numai pentru mine, ci și pentru toți ugandezii. Mă consider extrem de privilegiat că am beneficiat de profunda înțelepciune a episcopului Ioan, de cunoștințele solide, de înalta duhovnicie și de credința tare, împreună cu experiența practică în credința ortodoxă.

Doresc să îi mulțumesc ierodiaconului Pavel pentru că m-a îndrumat în toate slujbele și rugăciunile liturgice. A fost alături de mine tot timpul.

Permiteți-mi să mulțumesc tuturor preoților, călugărilor, călugărițelor și novicilor pentru primirea pe care mi-au acordat-o de când am ajuns la sfânta mănăstire. V-ați rugat mereu cu mine. Rugați-vă în continuare pentru mine și Biserica din Uganda.

Vouă tuturor fraților și surorilor mele care ați călătorit de departe, New York, Colorado Springs, pentru această mare ocazie: vă mulțumesc mult că mi-ați arătat această mare dragoste pe care nu o voi uita niciodată.

În sfârșit, frații și surorile mele, lucrarea unui episcop nu este ușoară, deoarece un episcop este însărcinat cu îngrijirea sufletelor, ajutarea sufletelor să meargă în cer și păzirea credinței. Am nevoie de rugăciunile voastre în fiecare zi!

În conversațiile anterioare cu arhiepiscopul Grigorie, dânsul m-a întrebat: „Care este misiunea ta pentru Uganda?” I-am spus: să propovăduiesc Evanghelia lui Hristos. M-a întrebat de trei ori. Am crezut că nu este suficient și am adăugat: „Vlădica, voi vesti Evanghelia lui Hristos în Uganda; voi păzi credința ortodoxă în Uganda, o voi păstra neschimbată, perfectă și pură, așa cum a făcut Preasfinția voastră în America și în alte părți ale lumii. ” Nu a mai trebuit să mă mai întrebe!

Aceasta nu este o sarcină ușoară, dar sunt întotdeauna mângâiat de cuvintele lui Dumnezeu prin profetul Isaia: „Nu te teme că Eu sunt cu tine, nu privi cu îngrijorare că Eu sunt Dumnezeul tău. Eu îți dau tărie și te ocrotesc și dreapta Mea cea tare te va sprijini.” (Isaia 41:10)

Rugați-vă pentru mine întotdeauna.

Prin mijlocirea și ocrotirea Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu, Domnul Dumnezeu să se miluiască de noi și să ne mântuiască. Amin.

† NECTARIE DE KAMPALA, UGANDA